De kop is er af! Frédéric Amorison was de beste renner tijdens deze allereerste editie van de G.P. Monseré. 

Frédéric haalde het afgetekend voor de Fin Paajanen. 

Vzw Mandelzonen, onze organisatie, blikt tevreden terug op deze eerste editie. "Het was altijd de bedoeling om een profkoers te organiseren, in nagedachtenis aan Jean-Pierre Monseré, de Roeselaarse wereldkampioen die veel te vroeg overleed". 

Als eerbetoon aan de deze week overleden renner Rob Goris reed de fiets van Rob gans de wedstrijd mee op het dak van zijn ploeg Accent Jobs Veranda's Willems.

We leven hard mee met familie en vrienden van Rob. 

 

 

Top 5:

1. Frédéric Amorison (Landbouwkrediet - Euphony)

2. Paavo Paajanen (Jakroo Fuji Test Team)

3. Baptiste Planckaert (Landbouwkrediet - Euphony)

4. Joeri Calleeuw ( BCV Works CT Ingelmunster)

5. Gerry Druyts ( EFC-Omega Pharma-Quick Step)

 

 

Tom Van Asbroeck won de tweede editie van onze wedstrijd. Na net geen 170 kilometer wedstrijd was hij in Roeselare de snelste voor Wouter Wippert en Baptiste Planckaert. 

Stijn Devolder pronkte in zijn nationale kampioenentrui aan de start. Zelf maakte de Belgisch kampioen geen deel uit van de ontsnapping van 15 renners met onder meer Jens Keukeleire, Preben Van Hecke, Wouter Wippert , Kevin Peeters en Baptiste Planckaert. Het waren die vijf die een ultieme poging ondernamen tot winst, maar ze raakten nooit uit de greep van de andere renners. In de laatste rechte lijn wist de 22 jarige Tom Van Asbroeck nog door te stomen op en over Wippert en Planckaert en boekte zo een mooie overwinning. 

 

 

 

 

Top 5:

1. Tom Van Asbroeck ( Topsport Vlaanderen - Baloise)

2. Wouter Wippert (Team 3M)

3. Baptiste Planckaert ( crelan - Euphony)

4. Jens Keukeleire ( Orica- Greendedge)

5. Preben Van Hecke ( Topsport Vlaanderen ) Baloise) 

 

 

Man van de streek Guillaume Van Keirsbulck won deze editie van onze Grote Prijs. Hij kwam solo over de streep in Roeselare.

Al in de tweede lokale ronde namen Iljo Keisse en Guillaume Van Keirsbulck het aanvalsinitiatief. Ze kregen gezelschap van jawel, Philippe Gilbert, Timothy Dupont, Benjamin Verraes, Philip Walsleben, Cameron Karwowski en toptalent Mathieu Van der Poel. 

De 8 draaien perfect rond waardoor het peloton, ook door een late reactie, de vluchters niet meer kon bijhalen. Guillaume, gesteund door zijn trouwe supporters uit de streek plaatste een gevatte demarrage en haalde afgescheiden en met ruime voorsprong de meet. 

 

 

Top vijf:

1. Guillaume Van Keirsbulck ( Omega Pharma - Quick Step)

2. Mathieu Van Der Poel ( BKCP - Powerplus)

3. Iljo Keisse ( Omega Pharma - Quick Step)

4. Timothy Dupont ( Roubaix Lille Métropole)

5. Benjamin Verraes( Josan - To Win)

Jurgen Roelandts nam in de schaduw van de Sint-Amandskerk te Roeselare de zegebloemen in ontvangst.

Onze vice-Belgisch kampioen verschalkte in de sprint Jérôme Baugnies en Danny van Poppel. 

Onder een betrokken wolkenhemel en met enige pittige regenbuien op het menu werden de lokale rondes in Roeselare afgewerkt.

Het vele draaien en keren, regen en wind zorgen voor een natuurlijke selectie.

In de sprint van een uitgedunde groep stond geen maat op Jurgen Roelandts, die op deze manier toch even revanche kon nemen voor zijn tweede plaats op het Belgisch kampioenschap. 

 Top vijf:

1. Jürgen Roelandts (Lotto Soudal)

2. Jérôme Baugnies (Wanty-Groupe Gobert)

3. Danny van Poppel (Trek Factory Racing) 

4. Jens Vandenbogaerde (An Post- Chainreaction)

5. Baptiste Planckaert (Roubaix Lille Métropole) 

 
 

Tijdens een zonnige editie van onze Grote Prijs nam Lars Boom in de sprint de maat van ingeweken West-Vlaming Stijn Steels.

Vrij snel ontstond een 30-tal koppige kopgroep die herleid werd naar 9 renners. Lars Boom wou de sprint niet afwachten en ondernam een alles of niets poging. Enkel Stijn Steel kon nog de aansluiting maken met de Nederlander, maar maakte in de sprint geen kans.

Bekijk hieronder het wedstrijdverslag. 

https://www.focus-wtv.be/sport/lars-boom-wint-prijs-jempi-monser%C3%A9

 

Top 5: 

1. Lars Boom (Astana Pro Team)

2. Stijn Steels ( Topsport Vlaanderen - Baloise) 

3. Timothy Dupont ( Veranda's Willems CT)

4. Mathieu Van Der Poel (Beobank- Cordendon) 

5. Tom Van Asbroeck ( Team Lotto NL- Jumbo) 

Laurens Sweeck was de beste in Roeselare. Hij sprintte op 4 kilometer van de meet weg uit een select gezelschap van 25 renners en behield enkele seconden voorsprong. 

In Ieper, het centrum van Flanders Fields, was een opmerkelijke delegatie top veldrijders aanwezig: Eli Iserbyt, Kevin Pauwels, Klaas Vantornout, de Sweeck clan met Diether, Hendrik en Laurens, naast de Belgische toppers Stijn Devolder, Preben Van Hecke, Dries De Bondt, Taco Van Der Hoorn en eeuwige aanvallers David Boucher en Frederik Veuchelen. 

De passages door het Heuvelland zorgden voor een natuurlijke selectie waardoor een uitgedund peloton de slotrondes in Roeselare aanvatte. Op 4 kilometer van de meet achtte toptalent Laurens Sweeck zijn kans genomen en sprintte hij weg op de vlakke wegen van Roeselare. Hij bleef het jagende peloton net voor en boekte zijn eerste profzege, het begin van een mooie wielercarrière!

 

Top 5: 

1.Laurens Sweeck (Era Circus)

2. Roy Jans ( WB Veranclassic Aqua Protect)

3. Jérôme Baugnies ( Wanty - Groupe Gobert)

4. Edward Planckaert (Sport Vlaanderen - Baloise)

5. Jérémy Leveau ( Roubaix Lille Métropole) 

 

De Nederlander André Looij (Monkey Town) kwam als eerste over de streep in Beveren (deelgemeente van Roeselare). 

Onder een stralende zon nam hij in de sprint vlot de maat van de Fransman Pierre Barbier (Roubaix Lille Métropole) en onze landgenoot Kenny Dehaes ( WB Aqua Protect Veranclassic). 

Top 5:

1. André Looij (Monkey Town)

2. Pierre Barbier ( Roubaix Lille Métropole)

3. Kenny Dehaes (WB Aqua Protect Veranclassic)

4. Yoeri Havik ( Vlasman Track/ Road Continental Team)

5. Sasha Weemaes (Sport Vlaanderen - Baloise) 

 

Aalter was de startplaats van de G.P. Monseré. 

Al bij het toekomen van de renners in Aalter werd het duidelijk dat de race een dubbeltje op zijn kant werd.
Er werd uiteindelijk niet gestart in Aalter, dit uiteraard om geen risico's te nemen met de renners, begeleiders en de talloze vrijwilligers langs de weg. 

Als alternatief werd gekozen voor zeven plaatselijke ronden in Roeselare, maar bij verkenning daar werd duidelijk dat het onmogelijk was om te starten.

Met spijt in het hart werd dan ook beslist om deze editie te annuleren.

We houden eraan om al onze sponsors uitdrukkelijk te bedanken om samen met ons te willen uitkijken naar editie 2020. 

 

Er was regen en wind beloofd door onze weermannen, en die belofte hield stand. Stevig ingepakt stonden de renners dan ook aan de start in Hooglede. 

Drie renners solliciteerden naar de titel "vlucht van de dag": bekendste naam was Lionel Taminiaux ( Bingoal- Wallonie Bruxelles), hij kreeg Justin Wolf (Bike Aid ) en Jens van den Dool (Metec- TKH) mee in deze ontsnapping.  Nog voor halfweg wedstrijd werd Lionel echter door de ploegwagen terug naar het peloton, wat uiteraard geen goede zaak was voor de twee overblijvers. Het gezegde " vogels voor de kat" werd helaas ook voor dit sympathieke duo waarheid. We kregen een pracht van een sprint, mooi in beeld gebracht door Sporza, waarbij geen maat stond op de Nederlandse spurtbom Fabio Jakobsen, hij nam vlot de maat van de Belgische ploegmaats Timothy Dupont en Alfdan De Decker. 

Top 5: 

1. Fabio Jakobsen  (Deceuninck - Quick Step)

2. Timothy Dupont (Circus- Wanty Gobert)

3. Alfdan De Decker ( Circus-Wanty Gobert)

4. Luca Mozzato ( B&B Hotels - Vital Concept p/b KTM)

5. Thomas Boudat ( Team Arkéa Samsic)  

Voormalig Belgisch kampioen Tim Merlier versloeg in de sprint Mark Cavendish en West-Vlaming Timothy Dupont. 

Het was vroeg dag in Hooglede, maar dat belette negen renners niet om het hazenpad te kiezen. De namen: Lewis Askey (Groupama-FDJ U23), Stefano, jawel zoon van, Museeuw (BEAT Cycling), Clément Carisey (Delko), Syver Waersted (Uno-X), Daniel Tullett (Canyon dhb), Jeroen Eyskens (EvoPro Racing), Rick Ottema (Metec-Solarwatt), Stan Van Tricht (SEG Racing Academy) en Jon Knolle (SKS Sauerland NRW).

De maximale voorsprong liep op tot 4 minuten, toen vonden de sprintersploegen het welletjes en werd onder andere de Hooglede- en Gitsberg gebruikt om de kloof kleiner te maken. Op diezelfde Gitsberg was tijdens de voorlaatste ronde alles te herdoen, al bood het Engelse talent Lewis Askey het meeste weerstand. De laatste 20 kilometers waren traditioneel nerveus. Op 7 kilometer van de meet, jawel op de Gitsberg, die sinds 2011 voor eeuwig verbonden is aan "de sprong van Philippe Gilbert naar het Belgisch kampioenschap", probeerde Amaury Capiot ( Arkea-Samsic) een alles of niets poging. Hij kreeg enkele seconden toegift maar dit was onvoldoende om niet bijgehaald te worden.

In de sprint op de Beversesteenweg stond geen maat op Tim Merlier, die ruim won voor een zichtbaar ontgoochelde Mark Cavendish. 

Foto: Cor Vos

 Top 5: 

1. Tim Merlier (Alpecin-Fenix)

2. Mark Cavendish (Deceuninck - Quick-Step)

3. Timothy Dupont ( Bingoal- Wallonie Bruxelles) 

4. Pierre Barbier (Delko)

5. Ricardo Minali (Intermarché - Wanty - Gobert Matériaux)  

 

De GP Monseré 2022 is gewonnen door Arnaud De Lie. Na een koers van 203 kilometer tussen Hooglede-Gits en Roeselare was de 19-jarige sprinter van Lotto Soudal als eerste aan de finish, voor Dries De Bondt (Alpecin-Fenix) en Hugo Hofstetter (Arkéa-Samsic). De Lie is de opvolger van Tim Merlier in de manche van de Exterioo Cycling Cup.

De eerste kopgroep bestond uit Thomas Joseph (Minerva), Robbe Ghys (Sport Vlaanderen-Baloise), Robin Orins (Elevate p/b Home Solution Soenens), Jon Knolle (Saris Rouvy Sauerland) en Robert Scott (WiV SunGod). Zij kregen halfweg koers een zesde renner mee in de persoon van Jonas Hvideberg (Team DSM). De voorsprong van het zestal was maximaal vijf minuten.

Doordat de kopgroep moest stoppen voor een gesloten overweg, liep de voorsprong binnen korte tijd terug naar minder dan een minuut. Sprintersploegen Lotto Soudal en Sport Vlaanderen-Baloise hielden daardoor de benen wat stil, om de koplopers weer extra ruimte te geven.

Peloton dunt uit in de slotfase
Bij het ingaan van de laatste plaatselijke ronde (een circuit van 50 kilometer doorheen Roeselare, Hooglede-Gits, Kortemark, Koekelare, Ichtegem, Torhout en Lichtervelde) was het verschil een kleine anderhalve minuut. Die voorsprong daalde razendsnel toen in het peloton de treintjes op de rails gezet werden. Er was flink wat nervositeit, omdat ook de wind een rol speelde. Op 19 kilometer van de finish volgde een hergroepering.

Arkéa-Samsic en Quick-Step-Alpha Vinyl namen de kop in het peloton, dat ondertussen flink was uitgedund door de wind, de opeenvolging van korte klimmetjes, kasseistroken en smalle wegen. Op de laatste keer Gitsberg plaatste Ludovic Robeet een demarrage, die acht seconden wegreed van de rest. Op anderhalve kilometer van de meet werd hij echter weer gegrepen.

In de slotkilometer trok Lotto Soudal de sprint op gang, waarna het uitdraaide op een sprint tussen Arnaud De Lie en Hugo Hofstetter. De Belgische sprinter, die eerder dit seizoen ook al won op Mallorca, was ruim sneller en kon op tijd juichen. Dries De Bondt werd met een knappe jump nog tweede, voor Hofstetter. 

Foto: Cor Vos 

Top 5: 

1. Arnaud De Lie ( Lotto-Soudal)

2. Dries De Bondt '(Alpecin - Deceuninck) 

3. Hugo Hofstetter (Arkea-Samsic )

4.  Gerben Thijssen ( Intermarché - Gobart- Gobert Matériaux)

5. Ethan Vernon (Quick Step - Alpha Vinyl Team- 

Na een beklijvende sprint op de vernieuwde aankomstzone ter hoogte van de "Kop van de Vaart" te Roeselare won uiteindelijk de sympathieke Gerben Thijssen.

Het verdict kwam er na een fotofinish, die uiteindelijk de Wanty renner als winnaar aanstipte. 

Op de traditionele vlucht van de dag tekenden Zak Coleman (VolkerWessels), Emil Toudal (Team ColoQuick), Nick Zukowsky (Q36.5), Carlos Canal (Euskatel-Euskadi), Ryan Christensen (Bolton Equities Black Spoke) in samen met onze lagelanders Thibeau Verhofstadt (Tarteletto-Isorex), Rick Pluimers (Tudor) en Huub Artz ( Metec-Solarwatt). 

Op het draaiende en steeds kerende parcours kregen de toeschouwers nooit het gevoel dat de vluchters buiten schot zouden blijven, hun bonus bedroeg maximaal 3 minuten.

Geen klassieke laatste 25 kilometer want onder impuls van de sprintersploegen met open doekje voor Soudal- Quick-Step werd alles op een lintje getrokken, zonder echte afscheiding met uitzondering van Jesse Kramer ( Lotto - Jumbo Dev. ) en zijn landgenoot Jaap Roelen ( Metec- Solarwatt). Een uitgedund peloton stormde de Rodenbachstad binnen waar Gerben Thijssen uiteindelijk aan het langste eind trok.

 

 

Top 5:

1. Gerben Thijssen (Intermarché - Circus - wanty)

2. Caleb Ewan (Lotto Dstny)

3. Sam Welsford (Team DSM)

4. Hugo Hofstetter (Team Arkéa - Samsic) 

5. Piet Allegaert (Cofidis)

 

28,15,0,50,1
25,600,60,1,1000,1000,25,2000
90,300,1,50,12,25,50,1,70,12,1,50,1,1,1,5000
0,1,0,0,1,30,10,5,0,0,0,10,0,1
Deceuninck
Deceuninck
Maselis
Maselis
Subaru
Subaru
Dovy
Dovy
Roeselare
Roeselare